Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Energiahatékonyságot növelő beruházásokra venne fel hitelt a gödöllői városvezetés többsége

2023-06-16 10:08:41

A település idei, februárban elfogadott költségvetési rendeletében szerepelt, hogy a gödöllői önkormányzat hitelből kíván megvalósítani energiahatékonyságot növelő beruházásokat. Olyanokat, mint a közvilágítás korszerűsítése (LED-esítés), intézményhálózat napelemekkel történő ellátása, fűtéskorszerűsítés, illetőleg szigetelések, nyílászáró-cserék.

Több ajánlat (összesen négy) bekérése után az 500 millió forintos kölcsönt – amennyiben annak igénybevételéhez a kormány hozzájárul – a Raiffeisen Bank folyósítaná, az alábbi feltételekkel.
Futamidő: 10 év (11 költségvetési év)
Tőke- és kamatfizetés gyakorisága: negyedévente, a naptári negyedév utolsó (banki) napján
A hitelfelvétel tervezett időpontja: 2023 szeptember – november
Tőketörlesztés megkezdése: 2024. december 31.
Alapkamat: 3 havi BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb)
Kamatfelár: 0,95%
Előtörlesztési díj: kamatperiódus végén díjmentes
Szerződésmódosítási díj: 0,50% a fennálló tartozás után

Amennyiben az ügylet létrejön, a gödöllői költségvetést az adósságot keletkeztető ügyletekből 2023-ban 154.637.179 forint, 2024-ben 307.047.997 forint, 2025-ben 350.413.072 forint, míg 2026-ban 323.541.628 forint fizetési kötelezettség terhelné.

A témakör tárgyalása során Kocsi Tamás (Szövetség Gödöllőért) különvéleményt fogalmazott meg, miszerint: akár a szállodaper kapcsán keletkezett, 250 millió forintos többletkiadást eredményező fizetési kötelezettség, akár – minként a képviselő fogalmazott – az épülő városháza lassan napi egymillió forintot felemésztő költsége fedezetet nyújthatna erre a célra.
A szavazáskor kiderült, hogy – miközben a fejlesztési célt fontosnak tartották – ehhez a véleményhez többen is csatlakoztak, ezáltal a határozati javaslatban foglaltakat 8 igen, 2 nem szavazattal és 4 tartózkodással fogadta el a képviselőtestület többsége.

A szavazati arány láttán említést érdemel: ha a Szövetség Gödöllőért képviselők egységen kiálltak volna Kocsi Tamás nézete mellett, akkor az indítvány – miután egy lokálpatrióta klubos képviselő hiányzott – nem kapott volna zöld utat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online