Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így néz ki a gödöllői költségvetés a választás évében

2019-01-31 11:45:33

Január utolsó napján a gödöllői képviselőtestület tagjaira olyan feladat is várt, hogy elfogadják a város idei évre vonatkozó költségvetését. Az előterjesztéssel kapcsolatosan két dologra feltétlenül számítani lehetett, részben arra, hogy az ellenzéki oldal ellenvéleményeket fogalmaz meg, részint pedig arra, hogy a polgármesterhez hű lokálpatrióta klubos többség „átpasszírozza” az indítványt. Mindkét jóslat bevált. A számhalmaz – név szerinti voksolással –12 igen, 2 nem szavazattal és 1 tartózkodással kapott zöld utat.

A 2019-es gödöllői költségvetésben csaknem 9,4 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol a település vezetése. Mivel a forrásoldal valamivel kevesebb mint 2,9 milliárd forinttal elmarad a költekezésekre szánt összegtől, a büdzsé egyensúlyának biztosítása érdekében 709 millió forintos belső finanszírozási célú, előző évi költségvetési maradvány, valamint közel 2,2 milliárd forintos (tavaly ez a tétel 2 milliárd forint volt) nagyságrendű forgatási célú értékpapír beváltási bevétel bevonása válik szükségessé.

A kötelezőnek tekinthető működési feladatokkal kapcsolatos kiadásokra megközelítőleg 5,8 milliárd forintot terveznek felhasználni idén (tavaly 5,2 milliárd forint), míg az önként vállalt működési feladatokkal összefüggő kiadásokra megközelítőleg 152 millió forintot szánnak (tavaly 146 millió forint).

Hárommilliárd forint feletti bevételt jelenthet a helyi adó
A gödöllői költségvetés bevételi oldalát 2019-ben is komoly mértékben táplálja a helyi adókból remélt mintegy 3,26 milliárd forintos anyagi forrás, amiből várhatóan 2,4 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó, 520 millió forintot az építményadó és 205 millió forintot a 2016-tól – az önkormányzati kezelésű úthálózat felújítása érdekében – bevezetett gödöllői sarc, a magánszemélyek kommunális adója.

Az intézményi támogatás 40 százaléka jön az államtól, a többit az önkormányzat állja

A központi költségvetéstől kapott, az általános működést és az ágazati feladatok támogatását szolgáló dotáció megközelíti az 1,363 forintot (tavaly 1,161 milliárd forint), a kiegészítő és fejlesztési célú támogatási soron azonban nem szerepel semmilyen összeg. A gödöllői büdzsé forrásoldalát nem növelő szolidaritási hozzájárulás 430 millió forintos (tavaly 277,5 millió forint) tételnek felel meg, ezáltal a tényleges állami forrás mértéke 933 millió forint.

Beszédes számokat rejt az a táblázat,
ami az intézményi támogatás, illetve szolgáltatás-ellentételezés mindent egybevetve közel 3,441 milliárd forintos összegének forrását mutatja be. Az állam ennek a tételnek a 39,6%-át állja, a fennmaradó 60,4%-ot (2,078 milliárd forint) az önkormányzat biztosítja.

Az elmúlt évi 509 millió forintos tételhez képest alig változott az az idén 505,7 millió forintra rúgó összeg, amit – különböző jogcímeken – az iparűzési adóbevételének nagysága miatt nem kap meg a helyi közkassza az államtól. Másként fogalmazva: fiskális szempontból nem jelent előnyt (sőt, akár egyfajta „büntetésnek” is felfogható), hogy Gödöllő iparűzési adóerő-képessége 2,48 milliárd forint, ami egy főre vetítve – a tavalyi 61.500 forinttal szemben – ebben az esztendőben 77.345 forint.

Félmilliárdból bővítenék és csinosítanák a városháza épületét

A felhalmozási (fejlesztés és felújítás) kiadások nagyságrendjét – a 71,3 millió forintra tervezett fejlesztési tartalékkal együtt – 2,719 milliárd forintra kalkulálják ebben az esztendőben (tavaly 2,57 milliárd forint).
• Ebből az előirányzat-halmazból – a teljesség igénye nélkül – a lakó- és nem lakó épületek fejlesztésére közel 800 millió forint (tavaly 780 millió forint) áll rendelkezésre. Ebben a keretben a legnagyobb összeget a polgármesteri hivatal Szabadság tér 6. szám alatti épületének átépítése, bővítése emésztheti fel, a kalkuláció szerint 500,2 millió forintot. A Testőrlaktanya (képen) helyreállítására 226,5 millió forintot kívánnak elkölteni a gödöllőiek adóforintjából.
• Mindent egybevetve, több mint 642,3 millió forint juthat út- és járdaépítésre, parkolók kialakítására, kerékpárutak (Haraszti út Dózsa György út és LEAR Corporation közötti szakasza, illetve Dózsa György út és Ádám utca közötti szakasz) és gyalogátkelőhelyek kialakítására, rekonstrukciójára együttesen. A keretösszegből 405,1 millió forintot irányoztak elő útépítésre, amiből fedezhetik – például – a Rét utca Blaháné út kereszteződésének felújítását, valamint a Szőlő-Röges-Szent János utca csomópontjának körforgalmasítását is.
• Miután a kormány december végén jóváhagyta a hitelfelvételt, elkezdődhet a helyi közvilágítási hálózat korszerűsítése, amire 410 millió forint áll rendelkezésre.
• Víz- és szennyvíz-közmű rekonstrukcióra csaknem 410,4 millió forintot, közterületi játszóterek állagának javítására 21,8 millió forintot, informatikai fejlesztésre 140 millió forintot raktak félre.
• Említést érdemel még a pályázatokkal kapcsolatos önrészre elkülönített csaknem 110 millió forint, a Rákos-patak projektre szánt 50 millió forint, a térfigyelő rendszer bővítésére nevesített 28 millió forint, túlmenően, az arborétum kisvasútjának építését szolgáló 2 millió forintos, illetve a főtéri eszközbeszerzést és azok telepítését dotáló 5 millió forintos hozzájárulás.


Több mint 100 millió forintba kerül a helyi népképviselet

Mivel az önkormányzat a népképviselet egyik megtestesítője, nem maradhat szó nélkül, hogy a gödöllői képviselőtestület működtetése 100,2 millió forintot emészt fel. Ezen kívül az ifjúsági önkormányzat 1 millió forintos támogatást kap. Bővül a polgármesteri keret: a város első embere saját hatáskörben 12,5 millió forint sorsáról dönthet, ami félmillió forinttal haladja meg a tavalyi összeget.
Sportfeladatokra 37 millió forintot hagytak jóvá, a nemzetközi kapcsolatok ápolását 12,5 millió forint, a közterületi rendezvények szervezését 21 millió forint, a városi marketinget és kommunikációt pedig 25 millió forintos közpénz-injekció segíti a 2019-es választási évben.

Adalékként szolgál, hogy Molnár Árpád (Fidesz-KDNP) képviselő indítványára név szerint szavaztak az önkormányzati tagok a város 2019-es büdzséjéről. A határozati javaslat 12 igenlést (11 lokálpatrióta klubos képviselő és a Jobbikos Kristóf Etelka), 2 nem voksot (a Fidesz-KDNP-s Simon Gellért és Molnár Árpád), valamint 1 tartózkodó szavazatot (az MSZP-s Kovács Barnabás) kapott.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online