Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen gumit vegyek? Jó a négyévszakos?

2021-10-20 11:49:32

Javában benne vagyunk az őszben, így sokan már Gödöllőn is azt fontolgatják, hogy ideje időpontot kérni a gumisnál. Joggal teszik ezt, hiszen hét Celsius-fok alatti hőmérséklet-tartományban biztonságosabb téli gumikon közlekedni.

A kérdés az, hogy kell-e egyáltalán téli gumikra váltani? Nem egyszerűbb négyévszakost vásárolni? A négyévszakos abroncsokkal megúszható az évente kétszeri alkalom, amikor a gumishoz kell látogatni. A következőkben annak járunk utána, hogy mik a négyévszakos abroncsok előnyei és hátrányai.

Négyévszakos gumival tudnod kell alkalmazkodni
A négyévszakos abroncsok alapvetően megkövetelnek némi kompromisszumot az embertől. Aki ilyennel szerelteti fel autóját, annak kerülnie kell a szélsőségeket. Ha kora hajnalban vagy késő éjjel is gyakran kell autóba ülnöd, akkor jobb, ha inkább téli gumiban gondolkodsz. Ha tudod úgy szervezni a napodat, hogy alapvetően napkeltét követően és napnyugta előtt közlekedj, akkor viszont felmerülhet a négyévszakos gumi vásárlása is.

Főleg annak fényében lehet ez megfontolandó, hogy egyre enyhébbek a telek, és egyre ritkábban van hó. Persze, nincs garancia arra, hogy az idei tél milyen lesz, mint ahogyan arra sem, hogy a következő években hogyan alakul majd az időjárás. Éppen ezért fel kell készülnöd arra, ha négyévszakos gumira váltasz, akkor lesznek olyan helyzetek, amikor a kocsi helyett a tömegközlekedést kell választanod.

Mi szól a négyévszakos gumik mellett?
Elsősorban az, hogy nem kell gumishoz menned ősszel és tavasszal. Így az ezzel járó macerát és költségeket is meg tudod spórolni.

Másodsorban a gumik tárolása felől sem kell aggódnod. Nem vesznek el helyet a garázsból vagy más helyiségből, vagy ha eddig pénzért tároltattad valahol a nyári vagy éppen a téli gumijaidat, akkor most ezt az összeget nem kell elköltened.

Mi a hátrányuk?
Bár, a gumigyárakban gőzerővel zajlik a munka azon, hogy minél jobb négyévszakos abroncsokat állítsanak elő, ennek ellenére van még hova fejlődni. A téli gumik alapvetően rövidebb féktávval képesek üzemelni, mint a négyévszakos társaik.

Ahogyan azt már korábban említettük, bizonyos időjárási körülmények között nem észszerű útra kelni négyévszakos gumival. A jeges, havas útfelületen még téli gumival is fokozott óvatossággal kell közlekedni, négyévszakossal pedig jobb, ha nem is indulsz el, hanem hívsz taxit vagy a közösségi közlekedést választod.

Általánosságban véve mi a jó választás?
Amint láthatod, egyén és egyén között különbség van. Mások a szokásaink, máskor kelünk és máskor fekszünk, így nem lehet egy séma alapján azt mondani, hogy kiknek javasolt és kiknek kevésbé négyévszakos gumira váltani. Ezt mindenkinek egyénileg kell átgondolnia.

Ha télen is szeretnéd kihasználni az autód nyújtotta kényelmet, akkor jobb, ha téli gumit tetetsz fel a kocsidra. Ha inkább otthon töltöd a téli estéket, és napközben sem kell mindenképpen autóba pattannod, akkor mérlegelheted a négyévszakos gumi vásárlását. (x) 


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online