Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Akár Gödöllő környékén is felbukkanhatnak a barnamedvék

2024-05-16 10:55:29

Az InfoRádiónak adott interjújában Heltai Miklós, a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója elmondta, hogy ismét meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. A szakember hozzátette: egy ilyen nagyragadozóval nem lehet együtt élni, csak együtt létezni, és ennek alapja a kölcsönös félelem.

Ahogy arról több hírportál is beszámolt, ismét barnamedvét láttak Aszód környékén. A Pest vármegyei település önkormányzata figyelmeztető táblákat helyezett ki, és arra kéri a lakókat, ha a határban járnak, maradjanak az utakon, illetve kerüljék el a bozótosokat és az erdőfoltokat

A történtekre reagálva Heltai Miklós azt (is) mondta az InfoRádióban, hogy nem meglepő a barnamedve és hasonló más fajok jelenléte Aszód, illetve a Duna árterének térségében, ahol az elmúlt két-három évben többször is láttak medvét. Ráadásul, a mostani időszakban, vagyis április és június között van a legnagyobb esély arra, hogy medvék bukkannak fel.

Heltai Miklós kiemelte, hogy Aszód és környéke egy viszonylag sűrűn lakott terület, de a medvék sosem mennek olyan helyre, ami nem megfelelő számukra, mert pontosan tudják, mire van szükségük táplálkozás, illetve élőhely szempontjából. Bár, az elmúlt időszakban sok hír jelent meg szlovákiai medvetámadásokkal kapcsolatban, a professzor nem hisz abban, hogy minden Magyarországon megjelenő medve „a szlovák határon keresztül útlevéllel” érkezik meg hazánkba. Mint fogalmazott: az ilyen következtetések félrevezetik a közvéleményt, egyáltalán nem szokatlan, hogy a mostani időszakban ilyen sok medveészlelés van itthon, és kizártnak tartja, hogy valamennyi állat csak külföldről vándorolna Magyarországra.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online