Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Praktikus és otthonos: a kis lakás berendezésének szempontjai

2021-10-19 17:47:16

Sokan élnek kis lakásban, ahol minden egyes négyzetmétert ki kell használni. Számukra minden helytakarékos megoldás, praktikus lakberendezési ötlet jól jön. Mi is összegyűjtöttünk néhányat.

1. A nappali
A lakás egyik központi helye a nappali, aminek több funkciója is lehet: itt töltjük szabadidőnk nagy részét, tévét nézünk, olvasunk, de sokszor a vendégeket is itt ültetjük le. Érdemes tehát megvizsgálni, mire használjuk a legtöbbet a helyiséget, s eszerint berendezni.

Az alapszabály, hogy a falak és a padlózat világos színű legyen, és a függönyöknek se legyen nyomasztó színe. Valami könnyedebb, egyszerűbb színt válasszunk, a fal ne legyen mintás!

Ha a nappalink egyben dolgozószoba is, akkor a munkára használt sarkot valamilyen módon különítsük el: itt az adott falat már dekorálhatjuk matricákkal, vagy választhatunk a lábunk alá eltérő színű szőnyeget.

Az is praktikus megoldás, ha valamilyen szellős bútort vagy könyvespolcot használunk térelválasztónak.

A tükör mindig jól jön egy kis nappaliban: köztudottan nagyítja a teret, így tágasabbnak tűnik a helyiség. Ha van beépített szekrény, annak legalább egyik ajtaja tükrös legyen, ez öltözködéskor is hasznos!

2. A hálószoba
A hálószobát leginkább csak alvásra használjuk, így elég, ha van benne egy ágy és 2 éjjeli szekrény. Azoknak viszont, akiknek nincs külön helyiségük e célra, másképp kell gondolkodniuk.

Manapság nagyon divatos megoldás a felfelé terjeszkedés, nem egy lakásban látni, hogy az ágy a galérián kap helyet.

Ha erre nincs lehetőség, akkor a nappali egy részét kell elkülönítenünk alvásra, ám ilyenkor szükségünk lehet egy szép ágytakaróra is.

Érdemes szétnézni a lakástextileket árusító boltokban, hogy az otthonunkba leginkább illőt megtaláljuk. A Díszpárna.com Webáruházban nemcsak csodaszép ágytakarók közül válogathatunk kedvükre: a többi lakástextil, mint például, ágynemű, lepedő vagy függöny is beszerezhető egyúttal náluk. A színek harmonizálása különösen fontos egy kis lakás esetében, így célszerű egy helyen megvásárolni minden kelléket, dekorációt.

3. A konyha és a fürdőszoba
Itt is legyen fő szempont a praktikusság! A konyhában az alapfelszerelésnek meg kell lennie, ilyen – például –  a mosogató és a sütő, de sok esetben a hűtőszekrény a folyosóra kényszerül. Ez sem gond, a lényeg, hogy használjuk ki az adottságait ott is: mondjuk, a tetejére tehetjük a mikrót vagy egy szép cserepes virágot, esetleg egy tárolódobozt. A kis lakásban amúgy is jól jön minden tárolóhely, így legyünk kreatívak az egyes bútordarabok felhasználását illetően!

Az étkezőt sem kell telezsúfolni, főleg, ha az asztalnak több funkciója van. Ha dolgozásra nem, csak étkezésre használjuk, választhatunk falra szerelhető, lecsukható változatot is.

A fürdőszobában is a polcoknak jut nagyobb szerep, érdemes az ajtó fölé is elhelyezni párat. A harmóniáról a kis fürdőszoba esetén sem kell lemondanunk, de itt is fontos a megfelelő színválasztás.

A kis lakás is lehet otthonos, ha praktikusan rendezzük be. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online