Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A vírus újra megkörnyékezi az ingatlanpiacot

2020-09-10 16:56:36

Nem tudhatjuk előre, milyen változások következnek be a 2020-as év utolsó néhány hónapjában, azonban az biztos, hogy tavaly ilyenkor álmában se gondolta volna senki, hogy jövőre a feje tetejére áll minden. Az első hullám lecsengésével, és az újabb krízishelyzetbe való belépéssel érdekes lehet összevetni, hogy az ingatlanpiacon milyen nagy változásokat tapasztalhatunk, és mit várhatunk még ezután.

Ingatlanárak tavaly és most! Mit hozhat a második hullám?

Előző cikkünkben a gödöllői ingatlanpiacon bekövetkezett változásokat vizsgáltuk 5 év távlatából, most pedig a tavalyi és idei évi átlagárakból készítettünk összevetést a családi házakra vonatkozóan, hogy megfigyelhessük a járvány hatását. Elég sok idő telt el a vírus első hulláma óta, így már látható, hogy vajon hatott-e az ingatlanárakra. A második hullám kezdetén pedig tanulmányozhatjuk, egy éve ilyenkor hogyan alakultak a családi házak négyzetméter árai városunkban.

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készített grafikonon a 2019-es tendenciát nézve láthatjuk, hogy 280 ezer Ft/m² ár volt a kezdő ár, a legmagasabb júniusban volt 360 ezer forintos négyzetméter árral, az év végén pedig 350 ezer forintos négyzetméterár volt jelen a családi házak terén városunkban. A tavalyi évben a legnagyobb ingadozás február és március között volt érzékelhető, amikor is 292 ezer Ft/m²-ről 328 Ft/m²-re emelkedtek a családi házak négyzetméter árai, ami 12%-os emelkedést jelent.

A gödöllői házak négyzetméter árait 2020-ban vizsgálva a legalacsonyabb értéket februárban látjuk, ahol 354 ezer Ft/m², a legmagasabbat pedig az utolsó adatnál, júliusban figyelhetjük meg, ahol 421 ezer Ft/m²-re ugrottak az árak. Továbbá észrevehető, hogy idén eddig nagy kilengés nem tapasztalható, a legnagyobb a június-júliusi áremelkedés, ahol összesen 20 ezer Ft/m²-rel emelkedett az ár, vagyis csupán 4%-ot.

Ha a tavalyi évhez hasonlóan fog alakulni a gödöllői családi házak négyzetméterára, akkor az év második felében stagnálásra lehet számítani. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a második hullám hatással lesz-e az ingatlanárakra, vagy az első vírusos időszakhoz hasonlóan nem lesz észrevehető a befolyása.

Mennyiért reális ingatlant vásárolni a környéken?

A grafikonon Budapest és Gödöllő összehasonlítását elemezhetjük, téglalakás és családi házak négyzetméter árainak tekintetében. Vajon mennyibe kerülhet egy átlagos méretű lakás vagy ház városunkban és Budapesten? A következőkben ezt fogjuk elmondani.

Jelenleg Gödöllőn átlagosan 465 ezer forintba kerül egy téglalakás négyzetmétere, vagyis ha egy 80 négyzetméteres lakást veszünk alapul, akkor kicsivel több, mint 37 millió forint körül tudunk keresgélni. Fővárosunkban ugyanekkora lakásokat ennek az 1.8 szorosáért találunk, hiszen ott átlagosan 838 ezer Ft/m²-be, vagyis 67 millióba kerül egy-egy hasonló típusú ingatlan.

Áttérve a családi házakra, városunkban az átlag négyzetméter ár 421 ezer Ft/m², Budapesten pedig 553 ezer Ft/m². Egy 150 négyzetméteres házat az előbbinél 63 millió forint körül, utóbbinál viszont 83 millió körül tudunk vásárolni.
Tehát, jelenleg így áll környékünkön az ingatlanpiac, a továbbiakat pedig idővel úgyis megtapasztaljuk, addig pedig csak találgatni lehet, biztosat kijelenteni nem.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online