Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Eljegyzési gyűrű kisokos

2019-09-22 11:36:42

Mikor az ember eljegyzésre adja a fejét, akkor amellett, hogy ki kell választani az ideális eljegyzési gyűrűt, nagyon sok dologra kell még figyelmet fordítania. Milyen is legyen a gyűrű? Ha köves, akkor milyen csiszolású legyen a gyémánt? Mi tetszene a leendő arának, milyen legyen a foglalat? Mind olyan kérdés, amihez nem árt, ha rendelkezünk némi információval a megfelelő eljegyzési gyűrű kiválasztásához.

Csiszolási formák
A gyűrűbe foglalt ékkő csiszolásának a formája többféle is lehet, mint például a briliáns, a marquise, az ovális vagy a csepp alakú, esetleg princess vagy éppen smaragd. Sőt, az esem ritka, ha különböző, nem szokványos formában van a csiszolás, mint amilyen mondjuk a szív alakzat. Ma a legnépszerűbb ékkő az eljegyzési gyűrűhöz a gyémánt, így nem véletlen, hogy ezt vesszük górcső alá.

A gyémántok osztályozása során a 4C-t veszik figyelembe, ami a color, clarity, cut, carat szavakból ered. Ennek során a gyémánt színe az egyik hangsúlyos szempont, a másik a tisztasága, a formája, végül pedig a kő súlya sem maradhat ki a sorból. Minél jobb egy kő minősége, annál magasabb osztályba sorolják, azaz az ára is annál magasabb.

Attól függetlenül, hogy egy vagy több köves gyűrűről beszélünk, a foglalat az, ami a helyén tartja a követ. Foglalatból is többfélét ismerünk, hiszen vannak olyanok, amik hangsúlyosak, mintegy díszére vannak a gyűrűnek, míg másokat inkább elrejtenek. Ebben az esetben a gyűrűre és a kőre terelődik a figyelem.


Foglalatok

A karmos foglalat az a kategória, ami díszére válik a gyűrűnek, így hangsúlyos, csillogó és minden irányból látható. Funkcióját tekintve annál stabilabban tartja az ékkövet, minél több karom helyezkedik el rajta.

Amikor az a fő cél, hogy a kövek a gyűrűben legyenek egy vonalban, akkor alkalmazzák a csatornás foglalatot. Ez leginkább azért hasznos, mert nem áll ki, így a hétköznapokban vagy éppen sportolás közben sem zavaró.

Az angol foglalat is nagyon hasonló, bár ezt a megoldást főként az egyköves gyűrűknél alkalmazzák.

A pavé foglalatot főleg akkor használják, ha sok apró gyémántot kell belefoglalni a gyűrűbe. Jellemzője, hogy alig látszik ki az alapot adó nemesfém a sok kis kő közül. Ilyenkor apró kis fémgyöngyök segítségével maradnak a helyükön a kövek.

Tokos foglalatnak nevezzük azt a klasszikus megoldást, amikor a gyűrű anyaga teljesen körbeveszi az ékkövet, és a figyelmet maximálisan a kőre irányítja.

A nyitott foglalat esetében pedig úgy tűnik, mintha csak két ponton lenne rögzítve a kő a gyűrűbe, mintha csak be lenne szorítva. Igazán látványos és figyelemre méltó megoldás.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online