Május 15-én a gödöllői képviselőtestület tagjai jóváhagyták a gödöllői önkormányzat által korábban életre hívott hat gazdasági társaság 2023-as gazdálkodási mutatóira vonatkozó beszámolót (mérleget).
Ember legyen alapján, aki képes a teljesség igényét szem előtt tartva kiigazodni a 2015 ősze óta húzódó, több milliárd forintos közpénzt felemésztő gödöllői városháza-projekt „kulisszái” között/mögött. Erre mi sem vállalkozunk, azonban időről időre újabb és újabb fejlemények, összefüggések bonyolítják vagy kibogozzák az erősen botrányszagú ügy szövevényes szálait.
A gödöllői képviselőtestület tagjai idén a június 9-én esedékes helyhatósági választás előtti utolsó tanácskozásukon vitatták meg a település előző évi gazdálkodásáról szóló beszámolót. A várost irányító grémium május 15-én 9 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta azt a határozati javaslatot, amit Gödöllő 2023. évi zárszámadásával kapcsolatosan a döntés-előkészítők megfogalmaztak.
Közérthető élelmiszer alapismeretekről ad tájékoztatást a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium kisfilmje, aminek első részében az édesítőszereket veszik górcső alá. A kezdeményezés célja, hogy olyan alapismeretekkel segítsék a felhasználókat, amik egyszerűek és értelmezhetőek mindenki számára. Mit használjunk, ha fogyni szeretnék: xilitet vagy sztíviát? Mi a különbség az INBÉ és az RDA között, illetve mi az a Melasz melléktermék?
Az édesítőszer fajtáiról – továbbá hatásairól a szervezetre – számos leírást találunk a világhálón, amiknél gyakran nehéz az eligazodás. A SZIE Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium elhatározta, hogy a most induló fiatalos és dinamikus YouTube csatornájukon eloszlatja a kételyeket, valamint összegzi mindazt, amit az édesítőszerekről tudni érdemes. Íme: