Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kifehéredett a Rákos-patak

2012-07-01 11:29:41

Nem először fordul elő, hogy kétes eredetű, fehér színű anyag kerül a városunkat átszelő Rákos-patakba. A természetes folyóvíz környezetében élőket ma reggelre ismét meghökkentő látvány fogadta.

 


A reggeli órákban hírportálunkat többen is értesítették, hogy fehér anyagtól habos a Rákos-patak vize a város számos pontján. A békésen csordogáló patak Röges felől érkező ágában lehetett szembesülni a különös jelenséggel. Mivel a munkaügyi központ mellett található hídnál már érzékelhető volt, hogy fehér színű hab teríti be a vízfelületet, feltételezhető, hogy a kétes eredetű, egyelőre ismeretlen anyag a blahai vagy a rögesi területen került bele a patakba.

Az egyik, hírportálunkkal is kapcsolatba lépett járókelő bejelentést tett a rendőrségen, ahonnan járőröket küldtek ki, hogy feltérképezzék a helyzetet. A délelőtti órákra a habzás megszűnt, ám az akár környezetkárosítónak is minősíthető anyagtól zavaros, fehéres színű maradt a patak vize.

Remélhetőleg az illetékes hatóságok megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kiderüljön a szennyezés forrása, és – amennyiben szükséges – megtörténjen a felelősök elszámoltatása.


Csatornalé folyhatott a patakba
A történtek hatására  vizsgálat indult annak kiderítése érdekében, hogy milyen anyag árasztotta el a Rákos-patakot az elmúlt hétvégén. A szennyeződés időközben elérte az Isaszegi út menti tavakat, ahol értesülésünk szerint ideiglenesen megtiltották a horgászást.

A furcsa jelenséggel kapcsolatos bejelentések hatására a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei is kivonultak a Rákos-patakhoz, hogy felmérjék, szükség van-e katasztrófavédelmi intézkedésre. A helyzetelemzés alapján – szerencsére – nem volt.

Kádasi Csaba, az igazgatóság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, feltehetőleg só és só-vegyületet tartalmazó anyag került a patak vizébe az egyik gödöllői nagyvállalat csatornarendszeréből, aminek tisztítását a hétvégén végezték. Az ügyet a katasztrófavédelem, mivel részükről nem igényelt további beavatkozást, egyelőre lezártnak tekinti, a további kutakodás és a patakba jutott anyag pontos összetételének megállapítása a területileg illetékes vízügyi felügyelőség feladata.

Kerestük a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékeseit, akiktől áttételesen azt a választ kaptuk, hogy az előzetes laboratóriumi analízis alapján kalcium-szulfát, azaz, gipsz képzett üledéket a patak medrében. Lukácsi Zsuzsanna, a Gödöllői Rendőrkapitányság sajtóreferense az esettel kapcsolatosan úgy fogalmazott, ők csak akkor rendelnek el nyomozást, ha a vizsgálati eredmények igazolják, hogy környezetkárosításra utaló bűncselekmény történt.


 


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online